WSDG Creates Invisible Wall Between Live Control Rooms

Belo Horizonte, Brazil (April 7, 2008)--The wall separating musicians from producers and engineers was rendered virtually invisible for Diante do Trono Studio. Renato Cipriano, head of the Walters-Storyk Design Group Brazilian office, reports that a clear sight line between the live and control rooms was a critical design goal for the new complex.
Author:
Publish date:

The wall separating musicians from producers and engineers was rendered virtually invisible for Diante do Trono Studio by Walters-Storyk Design Group.Belo Horizonte, Brazil (April 7, 2008)--The wall separating musicians from producers and engineers was rendered virtually invisible for Diante do Trono Studio. Renato Cipriano, head of the Walters-Storyk Design Group Brazilian office, reports that a clear sight line between the live and control rooms was a critical design goal for the new complex.

Diante do Trono is the internationally recognized, 50-member gospel band of Batista da Lagoinha, one of Brazil's largest worship ministries. In addition to attracting huge crowds to stadium-level venues around the world, the group has recorded 25 albums and sold over three million CDs since their formation in 1997.

When the decision was made to build a recording studio, WSDG (which maintains an office in Belo Horizonte) was commissioned to develop all of the architectural and acoustic aspects of the new facility, including structural, electrical and HVAC.

The studio's most striking design element is the expansive forward-looking panoramic glass wall separating the live and control rooms. The three main Genelec 1032 5.1 surround speakers are housed in the glass via a baffled configuration. Positioned over the equipment rack, they establish a uniquely unobstructed view between the rooms. Tuned for ideal surround angles and measurements, the installation meets all ITU standards; providing an extraordinary sound imaging field and extended low-end response for the mixing engineer.

"The challenge of floating the main monitors within a panoramic front viewing glass wall in an acoustically acceptable configuration has been a long-time design goal," WSDG principal John Storyk remarked. "In 2004, I was a member of the acoustic team for Jazz At Lincoln Center. The 500-seat Allen Room performance venue there features a 50-foot high by 90-foot long glass wall overlooking NY's Central Park directly behind the stage. The experience we gained from that project was extremely beneficial in helping us realize Diante Do Trono. This gospel band moves and inspires people around the world. We are proud to have played a role in creating their dream studio."

The ground floor of the complex is comprised of a 600 square-foot live room (with ceiling level windows facing the tropical sky), a 350 square-foot 5.1 control room with two spacious iso booths, and an expansive equipment room. Studio B on the second floor features a 600 square-foot live room/control room/edit room and a video edit suite for music video projects. Studio amenities include office space, an interior lounge an outdoor lounge with a barbeque pit.

To accommodate diverse recording applications, Cipriano and Storyk developed variable acoustic panels, including motorized units installed at the ceiling which can be operated remotely from the control room. This flexibility enables the engineer to tune the room acoustics to an infinite range of musical styles. The room also features eclectic surface treatments created with bricks from recycled materials.

Studio engineer André Espindola reports that Diante Do Trono is equipped with the latest Pro Tools|HD3 system, a Digidesign Control24 console which may soon be upgraded to a new Neve Genesys, and numerous outboard processors by manufacturers including Manley and TC Electronic, and an ample selection of vintage microphones and other outboard gear.

Diante Do Trono
www.diantedotrono.com.br

Walters-Storyk Design Group
www.wsdg.com